Olej kokosowy jest dość powszechnym produktem, który króluje zarówno w naszej kuchni i podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Nic dziwnego, ponieważ jest tłuszczem o bardzo bogatym składzie, skutecznym działaniu i bezpiecznej formule. Przedstawiamy najpopularniejsze zdrowotne właściwości oleju kokosowego.
1. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej kokosowy zyskał złą sławę, ponieważ bardzo długo panowało błędne przekonanie o tym, że nasycone kwasy tłuszczowe są szkodliwe, powodują otyłość i zatykanie tętnic. Badania wykazują, że zawarte w oleju kokosowy trójglicerydy o średniej długości łańcuchach są przez organizm przyswajane w inny sposób niż reszta tłuszczów.
2. Ma na tyle bogate właściwości odżywcze, że spożywający go ludzie należą do najzdrowszych na świecie. O ile w Europie kokos jest stosunkowo egzotyczną rośliną, o tyle są rejony, w których stanowi on ważną część diety. Ludność zamieszkująca np. atole południowego Pacyfiku żywi się w 60% wyłącznie kokosami – cała populacja żyje w zdrowiu i nikt nie słyszał tam o chorobach serca.
3. Zwiększa wydatek energetyczny ciała, a w konsekwencji wspomaga efektywne spalanie tłuszczu w organizmie. Trójglicerydy w oleju z orzechów kokosowych, mimo iż są tłuszczami, nie odkładają się w organizmie i stymulują zwiększenie zużycia energii w organizmie. Olej kokosowy przyczynia się więc do spalania kalorii.
4. Działa antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie, dzięki bardzo dużej zawartości kwasu laurynowego. Olej kokosowy z powodzenie sprawdza się w leczeniu różnego rodzaju zakażeń, ponieważ niemal połowę objętości oleju stanowi kwas tłuszczowy laurynowy, który eliminuje wszelkiego rodzaju patogeny.
5. Zmniejsza łaknienie i ogranicza uczucie głodu, co związane jest z metabolizmem kwasów tłuszczowych. Badania na grupie mężczyzn wykazały, że spożywanie trójglicerydów średnio łańcuchowych z oleju kokosowego zmniejsza uczucie głodu i prowadzi do spożywania nawet do kilkuset kalorii mniej w ciągu dnia.
6. Łagodzi napady padaczkowe i wspiera leczenie epilepsji, ponieważ stanowi dietę ketogeniczną. Dieta ketogeniczna opiera się na dużej zawartości tłuszczów, a niewielkiej ilości węglowodanów, co prowadzi do zwiększenia ilości ciał ketonowych we krwi, a to zmniejsza częstotliwość napadów padaczki nawet u osób z lekooporną epilepsją.
Oprócz tego olej kokosowy skutecznie:
– obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca,
– ochrania skórę i włosy przed uszkodzeniami działając jak krem przeciwsłoneczny,
– polepsza funkcje ośrodka nerwowego, także u osób z chorobą Alzheimera,
– wspiera spalanie tłuszczów w organizmie.